Livet efter en bröstförstoring

Att fatta beslut om att genomgå en operation kan kännas både nervöst och spännande. När du har beslutat dig för att genomgå en bröstoperation är det naturligt att få tankar kring vad som kommer hända och hur det kommer kännas efter operationen.
HUR SER TIDEN EFTER EN OPERATION UT?

När du vaknar upp efter ingreppet är det vanligt att känna sig trött, öm och svullen kring brösten. Detta kan pågå i flera dagar. Brösten kan kännas känsliga vid beröring under en månads tid eller längre och det kan också strama i huden då kroppen anpassar sig till sin nya bröststorlek. Under ca 3 månader efter operation formas ärrvävnad kring implantaten och du bör därför undvika bh med bygel då inskärningen av bygeln kan påverka formationen av operationsärret.

Du kan bli rekommenderad att använda en särskild postoperativ bh, tryckförband eller sport-bh för extra stöd under läknings-perioden. När ärren har läkt kan bygel-bh användas igen växelvis med annan bh som inte skär in, för att undvika permanent inskärning. Att sola solarium eller solbada kan förvärra ärret och ge det en mörkare färg. Det bör därför undvikas under minst ett år efter operationen. Solen skadar inte implantatet i sig, men implantatet kan kännas varmt och tar längre tid att kyla ned än resten av din kropp.

NÄR KAN JAG ÅTERGÅ TILL MITT ARBETE OCH MINA FRITIDSINTRESSEN?

Strax efter din operation kommer du kunna återgå till ditt vanliga liv. Utgå från din kirurgs rekommendationer kring när du kan återgå till ditt arbete och dina fritidsintressen. Ansträngande aktiviteter som höjer puls och blodtryck bör undvikas under de första veckorna efter operationen, men efter cirka en månad kan du utföra lättare aktiviteter, men som med de flesta ingrepp, påverkas kroppen olika hos varje person och läkningsprocessen varierar från kvinna till kvinna. Lyssna på din kropp och vad den orkar med. Tveka inte att genast kontakta kirurg om du får feber eller märkbar svullnad/rodnad i det implanterade bröstet.

KAN JAG AMMA MED BRÖSTIMPLANTAT?

En vanlig oro hos kvinnor är att få problem med amning efter en bröstoperation, men många kvinnor med implanterade bröst har kunnat amma sina barn utan problem. De fall där det har påverkat amningsförmågan är det framförallt till följd av operationer som sker via snitt vid bröstvårtan.[1] Om du får några symtom på inflammation ska du höra av dig till din kirurg så fort som möjligt. Vad gäller bröstmjölken i sig finns det bevis på att silikonet i bröstimplantat inte påverkar modersmjölken – och på att kvinnor med gelimplantat inte har högre nivå av silikon i bröstmjölken än kvinnor utan implantat.[2]

VILKA ÄR DE VANLIGASTE RISKERNA?

Innan du beslutar dig för att genomföra en operation, är det viktigt att vara medveten om att en bröstoperation medför risker. De vanligaste komplikationerna med MENTOR® MemoryGel™ bröstimplantat är reoperation, borttagning av implantat, kapselkontraktur, asymmetri och smärtor.[3] En mindre vanlig komplikation är implantatspunktering. Punkteringen innebär att implantatet går sönder, vilket vanligtvis inte märks, av varken dig eller din läkare. Upplever du allvarlig smärta bör du tala med din läkare för att reda ut om nånting inte står rätt till.

Bröstvårtans känslighet kan förändras efter en implantatsoperation genom att öka eller minska. Förändringen kan vara tillfällig eller permanent. Implantatet kan ge upphov till hudbristningar över brösten, men det sker sällan. Om det bekymrar dig kan du välja ett mindre implantat eller ett justerbart implantat som tillåter huden att sträckas ut under en längre period och minimerar bristningarna.

[1] Frequently Asked Questions About Breast Implants © Mentor Worldwide LLC 2015 041292-151001    
[2] Bondurant, Stuart. Ernster, Virginia L.Herdman, Roger. (2000) Safety of Silicone Breast Implants. (US). Committee on the Safety of Silicone Breast Implants. s.1ff
[3] Mentor Worldwide LLC. MemoryGelTM Core Gel Clinical Study Final Report, April 2013


Mentor – Johnson & Johnson AB 20171125 CA03_01_SE

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart